Szülinapi ajándékok

A múltkor írtam az öntödéről, ahová anyukám is el szeretett volna jutni. Hát képzeljétek, nemrég sikerült neki! A 60. születésnapját ünnepelte pár hete. A húgommal, Dórival összedugtuk a fejünket, azon gondolkodtunk, mit is ajándékozhatnánk neki.

Mivel anyu mindig is szeretett utazni, úgy gondoltuk, egy utazás megfelelő lehet számára. Le is foglaltuk a szállást félpanziós ellátással, és megvettük a vonatjegyeket. Két személyre számoltunk, gondoltuk, anya úgyis apát kéri meg, hogy kísérje el.

Én felhívtam az öntödét, hogy megkérdezzem, ráérnek-e fogadni két főt a megadott napon. Szerencsére sikerrel jártam, így lefoglaltam egy két főre szóló körbevezetést pont anya születésnapjára.

Persze az utazás mellé még valami pici, gesztusértékű ajándékot szerettünk volna kitalálni. Dórinak eszébe jutott, hogy a legutóbbi céges bulijukra az egyik kolleganőjével közösen rendelték a party kellékeket, és a honlap kínálatában vicces ajándékok is voltak. Anyának pedig nagyon jó humora van, ezért úgy döntöttünk, hogy megnézzük a weblapot. Találtunk is egy tusfürdőt, amit rögtön megrendeltünk. Emellett találtunk még vicces vészcsengőket is. Egy darabig tanakodtunk azon, hogy mit tegyünk, de végül megvettük azt is. Akkor Dóritól is kap valami kis dolgot meg tőlem is, és közösen adjuk neki az utazást.

Már csak egy dolog volt hátra; azt kellett kitalálnunk, mikor köszöntjük föl. Mivel az utazás pontosan a szülinapjára szólt, ezért valamikor előtte kellett megejtenünk a dolgot. Anyu nem szereti a nagy felhajtást, úgyhogy megbeszéltük a húgommal, hogy csütörtökön beugrunk hozzájuk munka után. Aztán felhívtuk apát is, hogy szóljunk neki a tervünkről. Ő rögtön mondta, hogy ez szerinte nagyon jó ötlet, és ad bele pénzt, csak adjuk neki ezt hárman. Jót nevettünk Dórival, tudtuk, hogy megint nincs ötlete, mit adjon anyunak ajándékba, és próbál lecsapni a felkínálkozó lehetőségre. Persze őt is bevettük a dologba. Azért figyelmeztettük, hogy emellett valami kisebb ajándékot, mondjuk virágot, mindenképpen vegyen anyának. Mikor megtudta, hogy tőlünk vicces ajándékokat kap, persze elkezdett irigykedni. De mondtuk neki, hogy férjeként nem túl jó ötlet a korára vonatkozó vicces ajándékot adni egy 60 éves nőnek, ne keltegesse az alvó oroszlánt, maradjon inkább a virágnál. Vagy esetleg vegyen neki csokit. Apa lemondóan sóhajtott, és azt mondta, akkor majd kitalál valamit.

Szegényke azt hitte, hogy le tudja rendezni úgy az egész eseményt, hogy egy percet sem foglalkozik vele. Milyen naiv lélek!

A csütörtöki köszöntés aztán nagyon jól sikerült. Anyu könnyesre kacagta magát a vicces ajándékokon, az utazáson viszont annyira meghatódott, hogy pár percig rendesen sírdogált, és közben össze-vissza puszilgatott minket, felváltva. Persze apát kérte meg, hogy kísérje el az útra. Ő is feltalálta magát végül, anyu kapott tőle egy rózsatövet, méghozzá a kedvenc fajtáját, ezen kívül apa rendelte meg a falu legjobb cukrászától anya kedvenc tortáját, a Sachert.

Másnap reggel aztán felhívott, és elmesélte, hogy kipróbálta a tusfürdőt, ami nem csak jópofa, de jó illatú is. Meglepődtünk, mert Dórival azt hittük, hogy tetszik neki a dolog, de nem fogja használni, inkább majd kirakja valami látványos helyre, és ott lesz egy évig, mikor ránéz, jókat nevet magában, aztán egyszer csak kidobja a szemétbe, de nem így történt.

Apa mondta a telefonban, hogy már elkezdtek összepakolni az útra, és anya az őrületbe kergeti a csengővel, amit tőlünk kapott. Folyton csenget vele, amíg apa nem megy oda hozzá. Mikor ez megtörténik, anya igyekszik valami vicceset kitalálni, de a legtöbbször csak valami hülyeség kerekedik belőle. Apa kérte, hogy amíg nem lesznek otthon, valamelyikünk menjen át hozzájuk, és tüntesse el ezt a szörnyű eszközt, ami folyton megzavarja a nyugalmát.

Mondtam neki, hogy megtesszük, amit tudunk. Azt már nem árultam el, hogy anyától tudom, a csengő volt az egyik első dolog, amit bepakolt a bőröndjébe. Hiába, nem olyan könnyű megszabadulni a vicces ajándékoktól. Bár szerintem apa első éjszaka el fogja tüntetni a csengőt.

Mindenesetre örülök neki, hogy jól sikerült a születésnap, remélem az utazás alatt is minden rendben megy majd, és tetszeni fog nekik az öntöde.