Baleset az öntödében

Apukám a közeli öntödében dolgozik. Még anno azért költöztek a városba anyával, mert itt kapott munkát. Ennek már vagy 30 éve.

Akkoriban még biztosan nem gondolták volna, hogy 30 év múlva, az 53. szülinapjára, édesapám érintőképernyős telefont kap. Tavaly tört meg valamikor, addig ellenállt az okostelefonok világának. Tavaly azonban elkezdte mondogatni, hogy azért mégiscsak lehet, hogy jól jönne egy. Eleinte csak egyszer-kétszer hozta szóba, de ahogy múlt az idő, egyre gyakrabban került elő a téma.

Úgy döntöttünk tehát a családdal, anyával és a két öcsémmel, hogy okostelefont ajándékozunk apu közelgő szülinapjára.

xiaomi kijelző javításAz esemény egy hónapja zajlott le, mivel mindenki későig dolgozott, vacsorázni mentünk apa kedvenc vendéglőjébe, csak mi öten. Az étkezés végén aztán átadtuk az ajándékot, apa nagyon örült neki. Egy Xiaomi készüléket választottunk, az egyik öcsém Bence javasolta. Ő tudja még a legtöbbet a családban a telefonokról, szóval rá hagyatkoztunk.

Apa nagyon elégedett volt a készülékkel, azt mondta, könnyen meg tudta tanulni a kezelését. A könnyen alatt azt értette, hogy Bence egy hétvégén át folyamatosan tanítgattuk neki a dolgokat. Nem csak egy másik márkájú telefonról volt szó, apu lemaradt a téglafonoknál. Az érintőképernyőt sem sikerült az első pár órában kezelnie. Nem is értem, hogy mit csinált, de egyszerűen hiába taperolta a képernyőt, nem történt semmi. Már azt hittük, hogy a telefonnal van a baj, lefagyott vagy ilyesmi, de amikor Bence hozzáért, rögtön csinálta, amit kellett. Ebből jöttünk rá, hogy apával van a baj. Aztán egyszer csak mégis sikerült neki! A mai napig nem tudunk rájönni, hogy mi történt pontosan, a lényeg az, hogy a végén csak összejött a dolog.

Vasárnap estére eljutottunk az internet használatig, még e-mail címet is csináltunk neki.

Hétfő este aztán apu kétségbeesve ért haza. Az öntödében elővette a telefonját, hogy elbüszkélkedjen vele az egyik munkatársának. Zoli, a kollegája ugyanis rajong a különféle kütyükért. Ahogy kihúzta a zsebéből, a Xiaomi kicsúszott a kezei közül, és pont képernyővel lefelé ért földet. Persze azonnal betört. Zoli szörnyülködve nézte végig az eseményt, kábé olyan lehetett számára az élmény, mint az állatbarát vegáknak egy vágóhídi látogatás.

Szerencsére Zoli azt is tudta, hogy melyik üzlet profiljai között szerepel a Xiaomi képernyő javítás. Mivel maga a telefon működött, ezért úgy gondolták, hogy egy kijelző javítással megússza a szervizt.

Mivel apa hétfőnként sokáig dolgozik, aznap csak betelefonált az üzletbe, hogy időpontot egyeztessen. Mikor hazaért, és elmesélte, Bence először vetett egy pillantást az összetört készülékre, és megerősítette azt a sejtést, hogy csak a kijelző sérült. Utána a szervizt is meg akarta nézni a neten, de apu elfelejtette a nevét. Ezért rákerestünk a Xiaomi kijelző javítás kifejezésre, és kértük apát, hogy mondja meg az üzlet körülbelüli helyét. Ezzel az információval már pillanatok alatt megtaláltuk a szerviz honlapját. Mindenféle telefonkijelzőt javítanak.

Apu azt mondta, a telefonban is kedvesek voltak, szerdára beszélt meg időpontot, délelőttre, mert akkor szabadnapos. Aznap Bence is pont ráért, ezért elkísérte őt.

Azt mondták, nagyon korrektek voltak velük, a javításra legrosszabb esetben egy hetet mondtak. Ennek ellenére hétfőre a Xiaomi kijelző javítása befejeződött. Telefonon értesítették apát, hogy mehet a készülékért.

A telefon újra korábbi fényében tündökölt. Sajnos apu mindent elfelejtett az egy hét alatt, amit az okostelefonok használatáról tanult, ezért hétvégén az egészet újra kellett kezdenünk vele, addig meg a régi készüléket használta, amibe visszarakta a SIM kártyát, mikor megtörtént a baleset.

Viszont a telefon érkezésének hetében apu váratlanul hasznosítani tudta újonnan szerzett tudását a Xiaomi kijelző javításról. A főnökének ugyanis ugyanilyen márkájú telefonja van. Azon a héten behívta az irodába, hogy megvitassák az éves szabadság kérdését, és közben szóba került pár egyéb dolog. A főnöke többek közt elpanaszolta neki, hogy a kisfia összetörte a telefonját. Apu persze erre rögtön ajánlotta neki a szervizt, ahova ő vitte a telefonját. Hiába, az elégedett ügyfélnél nincs jobb promóció. A főnöke még aznap elvitte a Xiaomiját javíttatni a szervizbe.

Apa büszkén mesélte a sztorit hétvégén, két oktatás között. Ez alkalommal viszonylag gyorsan eljutottunk az internet kérdésig.

Mivel egy egész jó minőségű fülhallgatóval is kiegészítettük az ajándékot, eljött az a pont, amikor zenét raktunk apa telefonjára. Ettől végképp lázba jött. Az AC/DC összest rá akarta rakatni a telóra, de mondtuk neki Bencével, hogy ahhoz egy másik memóriakártyára van szüksége. Erre kicsit elszontyolodott. Én másnap bementem az egyik elektronikai üzletbe és vettem apunak egy 32 gigás memóriakártyát. Persze az árát rögtön kifizette, pedig eredetileg kedveskedni akartam. Nagyon örült. Bence nem volt otthon, ezért engem ért a megtiszteltetés, hogy feltehettem apa telefonjára az AC/DC összest.

Apa azóta is boldog a megjavított Xiaomi kijelzőjével, azt el is felejtettem említeni, hogy még a szervizben vett a telefonra egy védőtokot. Így sokkal kisebb az esélye, hogy még egyszer összetöri.

És szerencsére egyre jobban boldogul a telefon kezelésével is!