A napelemek miatt sokkal több pénzért tudtuk eladni a házunkat!

Néhány évvel ezelőtt apukám tanácsára napelem rendszert vásároltunk a feleségemmel a házunkra. Nagyon élveztük azt, hogy erre a remek energiaforrásra váltottunk, mert remekül működik. Hiába voltam eleinte szkeptikus egy kicsit, minden ellenérzésem elszállt, mert a gyakorlatban is megtapasztalhattam, hogy a napelemeknek csak előnyei vannak.

Emlékszem, amikor meglett a napelem rendszer, akkor azzal viccelődtem a családnak, hogy azért is volt érdemes belevágni ebbe a beruházásba, mert ha egyszer el akarnánk adni a házat, akkor sokkal többet fog érni. Akkor még eszembe sem jutott, hogy pár évvel később tényleg olyan helyzetbe fogunk kerülni, hogy el kell adnunk szeretett házunkat. Szerencsére nem arról volt szó, hogy anyagi gondokkal küzdöttünk és kellett a pénz, hanem a feleségem új munkahelye hozott nagy változást az életünkbe.

Mikor Timi terhes lett az első gyerekünkkel nagyon boldogok voltunk mindketten. A kicsi születése előtt egy hónappal gyesre ment, utána pedig másfél éven át otthon volt a fiunkkal, Mátéval. Mindketten nagyon boldogok voltunk attól, hogy bővült a család, Máté pedig egy remek kissrác, akivel az elejétől kezdve szinte semmi gond sem volt. Már kiskorában is végig aludta az éjszakákat, nem volt hajfájós és napközben is nagyon keveset sírt. Timi pedig remek anyuka! Egy ideig azt hittem, hogy annyira megszerette az otthon levést, hogy esze ágában sincs visszamenni a munkahelyére, azonban egyik este azt mondta nekem, hogy hiányzik neki a munkája és szeretne újra dolgozni. Én persze támogattam, mert örültem a nejem ambícióinak, azonban Máté miatt kicsit aggódtam. Timi hamar megnyugtatott, hogy mindennek utána nézett, Mátét fel fogják venni egy közeli bölcsibe, ahol remekül ellesz, amíg ő dolgozik.

Néhány hétig jól is működött az új rendszer, Timi élvezte a munkát, Máté pedig boldog volt a bölcsiben, én pedig büszke voltam mindkettőjükre, amiért ilyen ügyesek. Már majdnem kezdtük is megszokni a helyzetet, mikor Timi egyik este megosztotta velem, hogy felajánlottak neki egy előléptetést. Millió csók közepette gratuláltam neki és öleltem meg őt, mire szegénykém elsírta magát. Először nem értettem, hogy mi a probléma, de aztán bevallotta nekem: Az új pozíció betöltéséhez Kecskeméten kell dolgoznia, mi viszont Budapesten lakunk.

Sokat beszélgettünk arról, hogy mi lenne a legjobb megoldás erre a helyzetre. Abban az elejétől kezdve biztos voltam, hogy el kellene fogadnia az előléptetést, hiszen ez egy nagy elismerés, ami előrébb vinné a karrierjét. Abban viszont már egyáltalán nem voltam biztos, hogy ezt hogyan oldjuk meg a mindennapokban. Végül hosszas gondolkodás után arra jutottunk, hogy Timi ingázni fog Budapest és Kecskemét között. Az autópályának köszönhetően gyorsan meg lehet tenni a távot a két város között, és ha nincsen dugó, akkor csak fél órával kell többet utaznia napi szinten, mint korábban.napelem

Sajnos a gyakorlatban kiderült, hogy az ingázás egyáltalán nem ideális. Szegénykém nagyon sokszor találkozott azzal, hogy hatalmas a forgalom a pályán, így aztán nem elég, hogy a munkahelyéről is sokszor elkésett reggel, esténként is nagyon későn ért haza. Timi nagyon ki volt borulva, hogy az állása miatt a hétköznapjait távol tölti tőlünk, nagyon hiányzott neki Máté és bűntudata volt, hogy itthon szinte semmire sincs ideje. Már az is megfordult a fejében, hogy visszamondja ezt az állást, de akkor előálltam a lehetséges megoldással: Költözzünk el Kecskemétre.

Mindkettőnknek ijesztően hangzott ez a hatalmas változás, de végül rá kellett jönnünk arra, hogy ez a legjobb megoldás. Megbeszéltük, hogy én keresek majd új állást Kecskeméten, vagy a környékén, Timinek pedig sokkal több ideje lesz a családra, mert nem órák alatt, hanem fél órán belül be tud érni a munkahelyére, onnan pedig haza. Máté pedig még annyira kicsi, hogy hamar meg fogja szokni a változást, már ha egyáltalán fel fog neki tűnni. Minél többet beszéltünk a dologról, annál inkább rájöttünk arra, hogy jó döntést hoztunk és nagyon boldogok leszünk az új városban. A családunk és barátaink kicsit szomorúak voltak, hiszen úgy gondolták, hogy ezentúl majd alig találkozunk, de megnyugtattuk őket, hogy a kettőnk között levő távolság nem fog problémát okozni, ugyan annyiszor látjuk majd egymást, mint korábban.

Hamar el is kezdtük árulni a budapesti házunkat, amire hihetetlenül sok érdeklődő jelentkezett. Sokak fiatalosnak és stílusosnak tartották, hiszen pár évvel ezelőtt vettük és újítottuk fel, arról nem is beszélve, hogy a tetőn lévő napelemek miatt magasabb áron tudtuk meghirdetni annál. Mi magunk is meglepődtünk azon, hogy a lehetséges vevők egy idő után egymásra kezdtek licitálni! Mivel szorított minket az idő és hamar el akartunk költözni, így aztán annak a vevőnek adtuk el, aki a legmagasabb árat ajánlotta. Legvadabb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy a tervezett árnál többért tudjuk eladni a házat, de örültünk a kellemes meglepetésnek.

A kecskeméti házkeresés nem ment olyan egyszerűen, így aztán néhány hónapig egy bérelt lakásban laktunk. Kisebb volt, mint amihez korábban hozzá voltunk szokva, de ettől függetlenül jól éreztük ott is magunkat. Minden nap nézegettük a környékbeli hirdetéseket, hogy megtaláljuk az új házunkat, és végül három hónap után megleltük az igazit. Miután megvettük nem tudtunk egyből beköltözni, mert szerettük volna személyre szabni a házat, hogy minél otthonosabban érezhessük benne magunkat. Szerencsénk volt, mert csak apró változtatásokat kellett eszközölnünk, így aztán három hónapnyi munka után el is készült az új házunk, ami csupán húsz percnyi autózásra van Timi munkahelyétől.

A bérelt lakásban eltöltött fél évünk alatt nem csak új házat találtunk magunknak, hanem nekem is új munkahelyet. Mire beköltöztünk a házba, már a próbaidőm is lejárt és felvettek állandóra. Máté pedig helyet kapott egy remek bölcsiben, ahol a bölcsis nénik még kedvesebbek és szimpatikusabbak voltak, mint a budapesti bölcsiben.

Összességében minden nagyon jól alakult az életünkben, már két hete az új házunkban lakunk, az eltelt fél év alatt pedig annyira megismertük és megszerettük Kecskemétet, mintha mindig is itt laktunk volna. Már csak egy dolog hiányzik a teljes boldogsághoz: Az új házunkon egyelőre még nincsen napelemes rendszer, de a korábbi házunkból kiindulva erre is szeretnénk. Még nem kértünk ajánlatot, de néhány héten belül fogunk, hogy minél hamarabb ismét napelem tulajdonosok lehessünk.